HírekKövetkező találkozónk: 2023. október 14. 15-17 óra közt

Helyszín: Szigeti József utcai Általános Iskola, 1041. Budapest, Szigeti József utca 1-3.

Előadás címe: „Roma aktivizmus és a szövetségesek szerepe a diszkrimináció elleni küzdelemben”

Előadók: 

Kende Anna, egyetemi tanár az ELTE PPK Szociálpszichológia tanszékén. Kutatásai a csoportközi kapcsolatokra összpontosítanak, pontosabban a társadalmi változások pszichológiai alapjait vizsgálja mind az előítéletek csökkentése, mind a társadalmi mozgalmakban való részvétel terén. Vizsgálatai legtöbbször a magyar társadalom mélyen gyökerező, krónikus problémáihoz és aktuális kérdéseihez kapcsolódnak.

Ignácz Judit, aktivista, tréner. Főbb témái: DEIB, nem-formális oktatás, roma feminizmus, emberi jogok és interszekcionalitás. A BIPOC közösséget érintő társadalmi kérdésekről publikál különböző média felületeken. Társalapító tagja az Ame Panzh (“Mi Öten”), informális roma aktivista csoportnak, amely online beszélgetés sorozatot indított a rasszista, szexista, homo és transzfób retorikával és gyakorlatokkal szemben.

Regisztrálás: Az eseményre regisztrálni ezen a címen lehet: romadoptklub@gmail.com.

Gyerekfelügyelet: Az eseményen lesz gyerekfelügyelet, melynek árát a helyszínen kell rendezni. A felügyelet ára 4 fő felett 1200 Ft/gyermek. (Ennél kevesebb létszámnál a felügyelet összesen 6000 Ft) Regisztrálásnál kérem megadni a gyerekek számát és életkorát. A gyerekeknek kérlek hozzatok benti cipőt!

Az eseményen kaphatóak lesznek a szinesavilag.hu könyvei.Roma Hősök workshop

Az Independent Theatre, a Független Színház (FÜSZI) meghívására Roma Hősök workshop-on lehet részt venni.  Ez a workshop a szülőknek szól, egyelőre nem tervezünk gyerekfelügyeletet. 

Tervezett időpont: november 12. vasárnap 15 órától

Helyszín: Füszi (1094 Budapest, Páva utca 30.) 

Ár: 5000 Ft/fő 

A programra regisztrálni kell, a romadoptklub@gmail.com címre kérem a jelentkezéseket küldeni.

A program:

Roma Hősök foglalkozásunkon magyar és különböző európai roma drámákat ismerhettek meg, bepillantást nyerhettek az európai roma közösségek életébe, kihívásaiba, társadalmi helyzetébe, egymás gondolataiba, és a közös alkotás örömébe. Ha szeretnél többet tudni a roma kultúráról, nyitott vagy a közös gondolkodásra, beszélgetésre, és egy szuper közösségi, csapatépítő  programra, akkor szeretettel várunk Téged is a Füszibe .

Hogyan zajlik?
A 2*90 perces foglalkozást tapasztalattal rendelkező, képzett fiatal roma és nem roma trénerpárok vezetik. Az első részben a drámai hősök, és általánosságban a hősök elemzésére kerül sor. A drámák betekintést nyújtanak különböző roma közösségek világába, de olyan nehézségeket és kérdéseket is felvetnek, melyek nem roma-specifikusak. A drámákból készült előadások jeleneteiből részleteket láthatnak a résztvevők, majd fókuszjelenteket ismerhetnek meg csapatokban, és természetesen sor kerül plenáris beszélgetésre is, mely alkalmat ad személyes vélemény kifejtésére, a felmerülő dilemmák megosztására, egymásra- és a megjelenített társadalmi, vagy egyéni problémákra való reflektálásra. A második részben a saját hősökre, hőstettekre, személyes történetekre kerül a hangsúly. A jelenlévők személyes hőstörténeteit osztják meg egymással, és saját életükben, környezetükben is tudatosítják az érték alapú döntés, felelősségvállalás fontosságát. Végül bármely megismert történethez kapcsolódóan közös alkotást hoznak létre. MEGJELENT!

A könyvet itt lehet megrendelni: Színes a világ kiadó