Eddigi események

Az alábbi – előadás jellegű – eseményeken kívül, rendszeresen szervezünk családi programokat is: adventi sütögetést, bográcsozást, kirandulásokat.2024. április 21: Ruszó András, kulturális antropológus és szociális szakember beszélt az identitásról és a saját tapasztalatairól. Az esemény hangfelvétele erre a linkre kattintva elérhető.

2024. március: Március során két színházlátogatást szerveztünk. A szülőkkel a Szociopoly című előadást, családos programként pedig az Independent Theater Hét Krajcár című előadását néztük meg.

2024. március 15. A Néprajzi Múzeum ‘Istennel talállak, testvérem!’ kiállítását néztük meg, Paréj Gabriella tárlatvezetésével – ezt ezúton is nagyon köszönjük!

2024. január 13.  Szénási József, az MTVA szerkesztő-riportere mesélt életútjáról. Az esemény hangfelvétele erre a linkre kattintva elérhető.

2023. december 10. Családi nap – Advent

2023. november 12. Roma Hősök workshop-ot tartottunk, az Independent Theater szervezésében.

2023. október 14. Kende Anna, egyetemi tanár az ELTE PPK Szociálpszichológia tanszékén. Előadás címe: Roma aktivizmus és a szövetségesek szerepe a diszkrimináció elleni küzdelemben. Az esemény hangfelvétele erre a linkre kattintva elérhető.

2023. május 13. Roma Hősök workshop-ot tartottunk, az Independent Theater szervezésében.

2023. április 16. A Nap és a Hold gyermekei című könyv bemutatója, romadopt-örökbe családi délután. Köszönjük a H13 Integrált Közösségi és Szolgáltató Térnek a helyszínt, a Romano Glaszonak a remek koncertet, és Urbán Ádámnak a fotókat!

2023. február 19. Sztojka Szabina, református lelkész mesélt az életéről, missziójáról és identitásáról. Az esemény hangfelvétele erre a linkre kattintva elérhető.

2022. november 27. Pálos Dóra, tanácsadó szakpszichológus, kulturális antropológus, örökbefogadó szülő. Előadás címe: Roma etnikai identitás. Az esemény hangfelvétele erre a linkre kattintva elérhető.

2022. október 2. Dr. Binder Mátyás, történész, tanár, örökbefogadó szülő. Előadás címe: Magyarországi roma történelem, kérdések és válaszok. Az esemény hangfelvétele erre a linkre kattintva elérhető.

2022. április 9. Mészáros Tünde és Böszörményi Péter örökbefogadó szülők. Két örökbefogadott lányuk mára felnőtt, a lányokkal együtt meséltek a történetükől. Az esemény hangfelvétele erre a linkre kattintva elérhető.

2022. január 8. Kisebb csoportos találkozó, megismerkedtünk a Kapcsolódó Nevelés módszertanával.

2021. október 10. Kállai Szilvia mesélt életéről, missziójáról, identitásról. A találkozón hangfelvételt készült, itt meghallgatható. Sziviáról olvashat még ebben a cikkben.

2021. szeptember 5. Budapest Történeti Múzeum – Péli Tamás Születés című pannójának tárlatvezetése és Romadopt családi nap, Romano Glaszoval, Balogh Tiborral.

2020. október 18. Online alkalom, vendégünk volt Sárközi Attiláné Enikő, roma származású örökbefogadó szülő és pedagógus. Téma: roma identitás, iskolai és hétköznapi helyzetek kezelése, tapasztalatcsere. Nem készült feljegyzés, tiszteletben tartva a vendég kérését.

2020. május 17. Online alkalom, vendégünk volt Orsós Krisztián, előadásának címe: Állami gondozásban felnőni. A találkozó hangfelvétele itt meghallgatható.

2020. március 1. Vendégünk volt Varga Károlyné Marika, nevelőszülő (15 éve nevelőszülő, 8 éve él a kecskeméti SOS Gyerekfaluban férjével és 3 vérszerinti gyermekével. 37 nevelt gyermeke volt eddig, 12 örökbeadása, ebből 11 sikeres és 1 sikertelen) Mitől sikeres egy örökbeadás? Hogyan kezeljük a származást? Milyen módon és milyen gyakran tartsunk kapcsolatot a nevelőszülővel? (Erről az eseményről nem készült feljegyzés.)

2020. január 16. Cigánylabirintus, interaktív program (felnőtteknek). Egy fiatal cigányfiú bőrébe bújhatsz és tőled függ, hogy alakul az élete… A Cigánylabirintus online verziója itt játszható.

2019. október 20. Vendégünk volt Váczi Jezsó Péter felnőtt, cigány származású örökbefogadott. Az esemény hangfelvétele ide kattintva elérhető.

2019. május 12. Vendégünk egy négy örökbefogadott gyermeket nevelő házaspár. Érintett témák: titkos és nyílt örökbefogadás, testvérkapcsolatok , kamaszkor, származás. Összefoglaló az eseményről itt olvasható.

2019. március 9. Vendégünk: L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője. A találkozó hangfelvétele ide kattintva meghallgatható.

2018. október 14. Vendégünk: Keresztes-Takács Orsolya és Erős Barbara. Témánk: Társadalom kívül-belül – Roma gyerekek örökbefogadásának percepciója a társadalomban és a családban. A témáról ebben az újságban olvasható a cikk. Keresztes-Takács Orsolya ” Stereotypes of Adoptive and Interethnic Adoptive Families in Hungary” című, az Alkalmazott Pszichológia tudományos folyóiratban megjelent cikke, amit az októberi Romadopt előadáson bemutatott. A cikk angolul jelent meg.

2018. április 22. Vendégünk: egy felnőtt örökbefogadott. Összefoglaló az eseményről itt olvasható.

2018. február 14. Vendégünk: Oláh-Paulon Viktória, a Kisrigók blog és könyv szerzője.

2017. október 29. Vendégünk: Sárközi Tünde szociális munkás, meseterapeuta, örökbefogadási tanácsadó. Téma: az élettörténeti könyv. Összefoglaló az eseményről itt olvasható.

2017. május 14. Vendégünk: Lakatos László, cigány származású stand up-os, humorista. Itt elérhetőek a videói.

2017. március 26. Egy örökbefogadó anyuka mesélt a vérszerinti gyerek, örökbefogadott gyerek és roma származással kapcsolatos tapasztalatairól. Nem készült feljegyzés, tiszteletben tartva a vendégünk kérését.

2017. január 15. Egy felnőtt, cigány származású örökbefogadott mesélt az életéről és örökbefogadottságával illetve származásával kapcsolatos tapasztalatairól. Nem készült feljegyzés, tiszteletben tartva a vendégünk kérését.

2016. november 13. Vendégünk: Sárközi Tünde szociális munkás és meseterapeuta. Az előadás címe: A történetek hatalma – mesékkel az elfogadás útján. Összefoglaló az alkalomról itt olvasható.

2016. szeptember 18. Vendégünk: Tonté Barbara, gasztroblogger, örökbefogadó anyuka. Összefoglaló az alkalomról itt olvasható.

2016. június 18. Gyerekprogram az UCCU Alapítvánnyal együtt – városi séta.

2016. május 8. Vendégünk: Lacziné Somogyi Tímea. Az előadás címe: Két kultúrában vagyok otthon. Összefoglaló az alkalomról itt olvasható.

2016. március 6. Vendégünk: Pásztor Tibor. Az előadás címe: A cigányság története, a roma nemzet kialakulása. Pásztor Tibor, korábban informatikus, jelenleg a Tett és Védelem Alapítvány munkatársaként a magyarországi antiszemitizmust vizsgálja. Az ELTE Társadalomtudományi karán diplomázott, szakdolgozatában a magyarországi cigányság etnikai csoportjait hasonlította össze. Az előadás anyagát erre a linkre kattintva érheti el.

2016. január 24. Vendégünk: Varga Károlyné, Marika, nevelőszülő a Kecskeméti SOS Gyermekfaluban “30 éve ismertem meg roma férjemet. Született 3 fiúnk, a romaság így kapcsolódik az életünkhöz. 10 éve választottuk hivatásunknak a nevelőszülőséget. Eddig 29 gyermekkel lett gazdagabb az életünk. 8 gyermeket segítettem örökbe fogadó családokba átgondozni. Jelenleg egy testvérpár vár nálam örökbe fogadó szülőkre,2 és 3 évesek. Remélem sokan eljönnek a januári alkalomra. Úgy érzem nálatok magam, mintha egy nagy családba mennék.” Bővebben Marikáról itt olvashat.

2015. december 6. Gyerekprogram a Romani Gastro-val. Összefoglaló az eseményről és a receptek ide kattintva elérhetőek.

2015. november 9. Vendégünk: Szilvási Léna, SOS Gyermekfalvak Gyermekvédelmi Programigazgató, örökbefogadó anyuka. Összefoglalót az eseményről itt olvasható.

2015. szeptember 13. Vendégünk: Balogh Tibor cigány származású grafikus és festőművész. Balogh Tibor Tiszadobon, állami gondozásban nevelkedett 3 hónapos korától. Itt tanult festeni is, és társaival, Vári Zsolttal, Káli-Horváth Kálmánnal önképzőkört alakítottak, amelyben rajzoltak, festettek, gitároztak. Az érettségi vizsga után tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika tagozatán folytatta. 2010-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott munkásságáért. Összefoglaló az eseményről itt olvasható.

2015. március 22. Vendégünk: Orsós Zsolt. Téma: Cigányság, cigány identitás. Összefoglaló az eseményről itt olvasható.

2015. február 22. Vendégünk: Illésné Áncsán Aranka. Előadásának címe: Se nem magyar se nem cigány, cigány gyermekek a gyermekotthonokban. Összefoglaló az eseményről itt olvasható.

2015. január 11. Vendégünk: Váczi Jezsó Péter, felnőtt, cigány származású örökbefogadott. “A tapasztalatokat, amiket eddig gyűjtöttem úgy szeretném kinccsé kovácsolni, hogy megosztom, ezért szívesen beszélgetek sorstársaimmal és olyanokkal, akik valamilyen módon az örökbefogadás mellett döntenek, így elindulva egy olyan úton, ami talán tartogat váratlan rögöket, de a szeretettel való egymáshoz fordulással csodálatos élményeket adhat úgy a szülőnek, mint a gyermeknek is.” Mártonffy Zsuzsa összefoglalója az interjú után itt olvasható.

2014. november 22. Ezen a napon a gyerekeké volt a terep és az összes figyelem. A ROMANO GLASZO EMBERI HANG NÉPZENEI EGYÜTTES, KÓRUS és TÁNCMŰVÉSZETI CSOPORT volt a vendégünk, akik remek zenés-táncos programmal készültek. A gyerekeknek volt módjuk a cigány zenével, a hangszerekkel és egymással ismerkedni, barátkozni.

2014. november 9. Vendégünk: Dr. Szamosi Éva , klinikai szakpszichológus, gyermek és felnőtt szakpszichoterapeuta. Téma: Az identitás fogalma, az üldözöttek identitásproblémája, a mai világban jelen lévő megkülönböztetés okai. Összefoglalás az eseményről az orokbe.hu-n olvasható.

2014. szeptember 28. Az első találkozónkon az ismerkedésen túl, Donna Jackson Nakawaza: Does Anybody else look like me? című könyvét ismertettem. Bővebben a könyvről itt olvashat.