A klubról mondták

A Romadopt az egyik legjobb civil kezdeményezés, amihez valaha is kapcsolódtam. Szakmai tudás,  esetmegosztások, felnőtt- és gyerekbarátságok – ezt mind ott kapjuk. A “nem vagyunk egyedül”, “vannak hozzánk hasonlók” megnyugtató érzése. Kapunk és továbbadunk tudást, megértést, érdeklődést és akár mindenféle mást is a hűtőszekrénytől egy segítségre szoruló ember történetéig.  Ha valaki a Romadopt listára ír valamit “segítségkérés” tárggyal, biztosan komolyan vesszük. Ez ma, ebben a kevéssé szolidáris világban, hatalmas érték. 

Köszi, Judit!

Tompa Andrea, egy 8 éves jógyermek édesanyja

A Romadopt nekem az a biztos pont, ahova jó visszatérni. Tudhatom, és biztos lehetek abban, hogy a kérdéseimre és a kéréseimre kapok válaszokat. Ahol teljes elfogadásban és megértésben van részem. Ahova érdemes erőfeszítésekkel energiát tenni, mert azt gondolom, hogy a gyerekeink hosszútávú támogatásáért is dolgozunk, miközben nekünk magunknak is sok megerősítést és támogatást ad.

A Romadopt az a helyszín, ahova a gyerekeink is szívesen mennek! Hiszen ott is találkozhatnak a barátaikkal! Ők még nem is tudják, hogy felnőtt korukban milyen hasznosak is lesznek ezek a baráti szálak!

A Romadopt az a hely, ahol nem lógnak ki a gyerekeink, mert itt minden kisgyerek (vagy legalább egy testvére) roma. 

2 gyerekünk van, 5 és 8 évesek.

Gärtner Mózes Gyöngyi

A Romadopt nekem sok hasznos információt ad és nekünk a kisfiammal egy közösséget, ahova tartozhatunk hasonló emberekkel, mint mi vagyunk. Lehet nyíltan beszélni magunkról. Kisfiam látja, hogy mások is olyanok, mint ő, mint mi vagyunk.

A fent leírtakon felül jó olyan közösségbe tartozni, ahol elfogadnak, ahol megértenek és ahol lehet segítséget kérni.

Egyedülálló örökbefogadó 4 éves korában fogadtam örökbe a kisfiamat. Most 5 éves.

egy egyedülálló szülő

Roma gyereket örökbefogadó nem roma származású szülőként korán kerültem olyan nevelési helyzetekbe, amiknek kezeléséhez nem voltak meg a válaszaim. ( Pl. A lányom most roma vagy nem roma? És ha roma az mit jelent? Eltérő színei miatt nála nehezebben “ titkolható is”  az örökbefogadottság ténye azon nyilvánosság előtt, akikre ez nem tartozik. Hogyan kezeljem / válaszoljam meg a hároméves lányom feje felett a : miért fekete a haja? „A fekete hajú kislány nem játszhat” ill. „A nem motorozhatsz velünk, mert cigány vagy” kérdéseket – úgy hogy egy 3 éves gyerek még nem értelmez rasszokat. Hogyan tudom támogatni a gyermekem, hogy majd az előítéletek kereszttüzében is ellenálló – magabiztos identitása alakuljon ki úgy hogy – nem romaként- kevés információm van arról mit jelent romának lenni és milyen helyzeteket kell majd a lányomnak tudni kezelni később). A felkészítés során (tanfolyam) erre nem kaptam választ, szakirodalom sem volt, akkor még a segítő alapítványok sem foglalkoztak ezzel a kihívással. Egy másik anyukától hallottam a Romadoptról. Itt szülőként együtt gondolkodunk ezekről a témákról. A Romadopt által jutottam hozzá külföldi szakirodalmakhoz, a Romadopt – Gubcsi Judit – előadásokat szervez nekünk, és közösségként egymást is segítjük könyvek, rendezvények ajánlásával. A Romadopton keresztül szerintem az adott témában elérhető tartalom 100% – a eljut hozzám. Rendkívül hálás vagyok Juditnak, rengeteg kérdésemre találtam választ ebben a közösségben, így magabiztosabban és felkészültebben nézek szembe a kihívásokkal és nagyon büszke vagyok arra, hogy a kislányom is egy rendkívül kiegyensúlyozott, boldog gyermek. 

Judit (40) 😉

A Romadopt nekem olyan, mint egy összetartó, szeretetteljes, segítő, nagy-nagy család. Szerencsés vagyok, hogy a tagja lehetek, most már a Kislányommal együtt (2,5 éves). Hálás vagyok Juditnak, hogy létrehozta, és gondozza.

egy szülő

Pár hetes anyukaként bukkantam rá a Romadoptra, ami lassan 4 éve végigkíséri az életünket. A szülői sorsközösség, az übercuki gyerekek, az együtt töltött “boncolgatós” és vidám pillanatok, valamint az újonnan született barátságok hihetetlen erőt adnak a hétköznapokhoz. Jó érzés egy olyan új generációhoz tartozni, aki elsőként tudatosan és nyíltan felvállalja nem csak az örökbefogadást, de a gyerekeink cigány származását is, még úgy is, hogy nem tudjuk pontosan hova vezet ez, de az biztos, hogy előrébb mutató mint a korábbi generációknál bevett titkolózás. Gyakran visszatérő, rendkívül pozitív élmény a kulturált kommunikáció, ami a találkozókon és a levelező listán zajlik. Jól bizonyítja, hogy lehet mocskolódás és egymás földbe döngölése nélkül is vitatkozni, még akkor is, ha nem értünk egyet mindenben. 

egy egyedülálló anyuka 6 éves gyerekkel